ABN Amro keert na een afwezigheid van ruim zeven jaar terug op de beurs. Vanaf vrijdag zijn weer aandelen verhandelbaar op Euronext Amsterdam. De beursgang heeft een opbrengst van 3,3 miljard euro opgeleverd, bleek vrijdagochtend vroeg.

De Nederlandse staat bracht in totaal 188 miljoen certificaten van aandelen van de genationaliseerde bank op de markt, voor 17,75 euro per stuk. Daarmee zijn ongeveer 20 procent van de aandelen verkocht. De prijs van 17,75 euro zet de totale waarde van de bank op circa 16,7 miljard euro.

De waarde van de beursgang kan nog met zo’n 500 miljoen euro oplopen als de begeleidende banken volledig gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen. Daarvoor hebben zij maximaal dertig dagen de tijd.

Na de beursgang houdt de Staat, via beheerstichting NLFI, de aandelen die nog niet in de markt zijn gezet. Het overheidsbelang bedraagt dan 77 procent, als de banken de overtoewijzingsoptie gebruiken. Dit belang wordt minstens een halfjaar niet gewijzigd.

Het huidige ABN Amro is nog maar een schim van het wereldwijd actieve financiële concern dat in het voorjaar van 2008 werd overgenomen en opgedeeld door Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Wat resteert is een sterk op Nederland gericht bankbedrijf, dat niet langer pretendeert een wereldspeler te zijn.

Of de Staat zijn investering van in totaal een slordige 22 miljard euro helemaal kan terugverdienen, is sterk afhankelijk van de ontvangst van het aandeel op de beurs. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat ABN Amro weer geheel in private handen is en de totale opbrengst duidelijk is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl